Enneagram

 

De sleutel tot zelfkennis

Het enneagram is een krachtige, spirituele en psychologische plattegrond van het ego. Het herbergt een diepe oude wijsheid over een ieder mens en diens fundamentele essentie.

Het is een waardevol psychologisch instrument dat mensen kan helpen hun gedrag te begrijpen en te veranderen. Het enneagram van de persoonlijkheid beschrijft negen verschillende persoonlijkheids-typen of egotypen, ieder met zijn kenmerkende mentale-, emotionele- en gedrags-patronen. Het beschrijft ook hoe en waarom deze patronen ontstaan wanneer we in onze vroege jeugd het kontakt verliezen met onze spirituele diepte.

De tegenwoordige algemene bekendheid van het enneagram richt zich uitsluitend op de psychologische kenmerken en patronen van de typen.

De diepere functie van het enneagram is ons de weg te wijzen naar wie we werkelijk zijn voorbij het niveau van de persoonlijkheid, een dimensie van onszelf die oneindig veel dieper reikt, interessanter is, meer voldoening schenkt en werkelijker is.

Deze cursus beoogt daar enig licht op te werpen en geeft je de mogelijkheid te ontdekken

  • tot welk ennegramtype je behoort,
  • tot welk type anderen behoren,
  • hoe je innerlijke dilemma's te ontdekken, hoe je deze kunt transformeren en
  • hoe je de ervaring over je type kunt beschouwen als een pad van innerlijke ontwikkeling dat de persoonlijkheid voorbijgaat,
  • tot welk type anderen behoren en hoe er mee om te gaan.

Begeleiding: Gertrude Oosterlee en  Margreet Slee