Beelden van de ziel

Het denken komt in woorden, de ziel spreekt in beelden

 

Dag en nacht kletsen er een heleboel stemmen in je hoofd en allemaal hebben ze zo hun behoeftes, oordelen en doelen.

BEN JIJ JE BEWUST VAN DEZE INNERLIJKE DIALOOG? Sta er eens even een minuutje bij stil voordat je verder leest.

 

Je herkent deze misschien het beste als er tegengestelde belangen zijn, één deel van je wil rust en ruimte, een ander deel jaagt je op want je moet een deadline halen. Deze innerlijke gesprekken zijn normaal. Sommigen delen ken je goed omdat ze prominent aanwezig zijn. Veel mensen herkennen bijvoorbeeld de criticus in zichzelf, die altijd op- en aanmerkingen maakt dat het beter kan of moet. Anderen zijn meer verborgen, vallen minder snel op en zijn moeilijker te benoemen. Verdriet bijvoorbeeld stoppen we vaak ver weg omdat we niet weten wat we ermee aan moeten. Dat betekent niet dat er geen verdriet is en het bevrijden door er een kaart voor te maken levert ruimte en meer vitaliteit op.

 

Sommigen delen barsten van de energie, terwijl anderen een zachte of subtiele energie hebben. De verschillende delen kun je als positief, negatief of neutraal ervaren. Door bewust te luisteren naar je innerlijke dialoog kun je in contact komen met je innerlijke delen of subpersoonlijkheden. Vervolgens kun je er een inzichtkaart bij maken.

Het maken van een zielskaart vraagt om inkeer. In het zoeken naar materiaal om te gebruiken vindt die inkeer als vanzelf plaats. Je handen gebruik je om te bladeren te knippen, te scheuren, te plakken.

In je hoofd geef je je over aan mijmeringen, gedachten en dagdromen, dit is het intuïtieve proces waarbinnen je een beeld vormt.

Tijdens dit creatie-proces vorm je niet alleen een BEELD maar vooral JEZELF.

Alles wat je verbeeldt is namelijk een deel van jezelf en het beeld dat ontstaat  betekent iets voor je. Het komt tevoorschijn om onder ogen gezien te worden en vervolgens kun je ermee in gesprek.

Door middel van de vraag/zin: ik ben degene die...... komt de boodschap van de kaart los.

Al je kaarten samen vormen een visueel dagboek, een betekenisvol en flexibel dagboek omdat het zich samen met jou ontwikkelt.