Reacties van cliënten

 

Heb afgelopen week op 2 momenten gevoeld dat ik een stap zette vanuit 'onbekommerd blij' durven zijn en even mijn verantwoordelijkheidsgevoel en zorg los kon laten. Bijzonder al zo snel lucht te merken.

-------------------------------------------

Judith
Eigenlijk is het teveel om op te noemen wat de opstelling teweeg gebracht heeft. Regelmatig zie ik 'scenes' voor me, herinner ik me de positieve ontwikkelingen die plaats vonden tijdens de opstelling en dat geeft me positiviteit en vertrouwen.

De grootste winst is het gevoel van 'afronding/de dingen zijn op z'n plek gevallen' terwijl tegelijkertijd dingen zich blijven ontwikkelen vanuit die nieuwe energie. Ik kijk met heel veel dankbaarheid terug op een opstelling waaruit heel veel liefde spreekt. Ik gebruik hier de tegenwoordige tijd omdat de energie van de opstelling voor mijn gevoel nog iedere dag doorwerkt in mijn dagelijks leven.

 ------------------------------------------

Henk en Judith
In november en december namen we samen deel aan familie opstellingen bij Margreet Slee in Helvoirt. Margreet is een vrouwelijke psychiater die echt anders werkt dan dat we gewend zijn!!!

Zowel Henk als ik hadden al eens ervaring daarin opgedaan, echter nog nooit zo intensief als de vier ochtenden die we bij Margreet volgden. Het was heel bijzonder om mee te maken. Ik Judith, heb geen daadwerkelijk opstelling gedaan maar wel een familie gebeuren verteld en letterlijk de ruimte gegeven. Verder waren we tijdens meerdere opstellingen representant. Wat een belevenis om te ervaren hoe de energie haar werkt doet en dingen duidelijk voelbaar tevoorschijn brengt.

Het belangrijkste gegeven dat we hebben meegenomen is de bevestiging dat energie inderdaad niet verloren gaat, en, hoeveel invloed ieder vorig leven hier op aarde heeft. Al is dat leven nog zo kort of onbewust. Zo vertegenwoordigde Henk bij een 'opstelling' een baby, een jongetje wat maar zes weken heeft geleefd. Toch had dit kindje een heel duidelijke rol in het familiegebeuren en het persoonlijke leven van ieder die daarbij betrokken was. Tot ver over zijn eigen dood heen!

De levens van onze ouders en voorouders hebben grote invloed op ons. Energiepatronen zijn vaak lang geleden ontstaan en hebben hun doorwerking in het heden.

Uit de flyer van Margreet; ziekten en symptomen dienen er vaak voor om het evenwicht in de familie in stand te houden. Dat kan een reden zijn waarom goede behandelingsmethoden niet het gewenste effect hebben. Met behulp van systeemopstellingen (familie, symptoom/klacht of orgaan) worden deze onbewuste dynamieken en achtergronden aan het licht gebracht en opgelost.

Zelfs als je niet voor jezelf persoonlijk een opstelling doet, is een familie opstelling waardevol. Ieder van ons leeft met thema's, meer of minder bewust. De thema's die in familieopstellingen uitgewerkt worden zijn erg herkenbaar. De essentie van de opstelling is dat alles er mag zijn, z'n plek krijgt, en z'n erkenning. Als een gegeven zonder oordeel. Daarmee krijgt ook de emotie die ermee samen hangt haar erkenning en komt ze 'tot rust'. Een familieopstelling kan dus zeer helend werken.

Henk was na het volgen van de vier ochtenden zo enthousiast dat hij reageerde op Margreets oproep om deelname als representant. Hij heeft daarop nog een vol weekend meegedaan en kwam ook nu weer diep onder de indruk thuis.