Verbindende communicatie *

We willen graag gehoord en gezien worden. Waarom blijkt dit dan toch zo moeilijk te zijn in de praktijk? Misverstanden, ruzie, conflict, onenigheid en kritiek zijn snel geboren uit de manier waarop we met elkaar én onszelf communiceren. Wat ‘doen’ we hiermee, hoe reageren we?

In plaats van boos te worden, stil te blijven, in je verdriet of ontzetting te blijven hangen.. nodigt deze manier van communiceren uit tot in verbinding blijven en op deze manier ook op te komen voor jezelf.

Maar hoe dan?

Nou.. Dat zou er zo uit kunnen zien; startend bij onszelf: ah.. wat voel ik eigenlijk hierbij.. ok.. irritatie.. nou eigenlijk voel ik me niet gezien.. aha.. en wat is mijn behoefte dan eigenlijk? ..verbinding.. ok.. en hoe ga ik dat verwoorden naar hem/haar..?

Dan vervolgens naar de ander toe een beweging maken; Wat leeft er bij de ander..? Welk gevoel, welke behoefte? En wat kunnen we doen om elkaars leven te verrijken

 

Je begint dus met je eigen gevoel te onderzoeken en durven voelen wat je eigenlijk nodig hebt.. wat je daarvan aan jezelf kan geven en wat je aan de ander wil vragen..  waarna je vervolgens de stap naar de ander kan maken indien gewenst.. en hem of haar, of jezelf, een verzoek kan doen.

Kennismaking

In deze kennismaking met geweldloze communicatie exploreren we deze handvatten om een (soms ingewikkelde) situatie uit elkaar te halen en te kijken naar de parels die er onder verborgen liggen.

We doen dit aan de hand van individuele en groepsoefeningen, maken gebruik van korte meditaties en ons lichaam, en de inbreng van persoonlijke situaties. Bij deze laatste gaat het om het samen oefenen hiervan en leren van elkaar. Door dit samen met een groep te doen, is er veel leermogelijkheid door de verschillende gezichtspunten en reactiestijlen van iedereen.

 

De materialen en inhoud zijn gebaseerd op het werk van psycholoog Marshall Rosenberg en het centrum voor geweldloze communicatie, een internationale organisatie die compassievol leven promoot.

Als leesmateriaal raad ik het boek 'Geweldloos Communiceren' aan, maar is niet verplicht.


 Kosten April / Mei:

*Cliënt bij Margreet Slee, Psychiater: vergoed door de ziektekostenverzekering

*Individueel: 4 x € 12,50 = € 50,-

incl. koffie/thee & koek

Mochten deze kosten een probleem zijn, laat het me even weten en dan zoeken we een oplossing!

Kosten voor de dagen in  Juni en Juli (zie agenda): Cliënten Margreet vergoed, mensen buiten de praktijk: €90,- incl. btw

 

Adres: Integrale Psychiatrie Helvoirt (Zwarte gebouw - binnenstappen, rechtdoor lopen, en dan de trap omhoog, meest rechtse deur)

De Gijzel 28a   5268 CN   Helvoirt