Vervolg: Wat is Integrale psychiatrie

Integrale psychiatrie is een wereldwijd groeiende beweging waarbij, kort samengevat, complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAG) in de reguliere psychiatrie worden geïntegreerd, op basis van wetenschappelijk onderzoek naar veiligheid en effectiviteit.

CAG zijn aanvullende diagnostische methoden, behandelingen en/of preventieve maatregelen die aanvullend zijn aan de reguliere geneeskunde, door bij te dragen aan een gemeenschappelijk geheel, door te voorzien in een behoefte waarin regulier niet voorziet, of door verscheidenheid aan te brengen in de basisconcepten van de geneeskunde (Ernst ea, 1995).

 

Deze integrale aanpak in de geneeskunde wordt gestimuleerd door onder meer het Europees Parlement en de World Health Organisation (EP, 1997; WHO, 2003 ) en wordt succesvol toegepast door een consortium van 39 medisch academische centra in Noord Amerika. In de psychiatrie is deze werkwijze inmiddels officieel met een werkgroep vertegenwoordigd in de American Psychiatric Association (APA). 

 

Per 1 januari 2023 werk ik in Nederland zonder contracten met verzekeringsmaatschappijen. De praktijk als psychiater psychotherapeut wordt voortgezet in België, Arendonk

 

Te Helvoirt kunt u nog terecht voor systeemopstellingen, schrijven en bewustwordingsinitiatieven in allerlei vormen. zie agenda

Klik hier voor meer informatie over het logo van de praktijk, de putdeksel van Glastonbury